Teken ook de petitie!

Onderteken ook de petitie voor het voortbestaan van de vrijgevestigde praktijk.

Bij een vrijgevestigd psychiater kunnen patiënten terecht die behoefte hebben aan contact met een hulpverlener, die zowel diagnostiek als meerdere soorten behandeling kan bieden.

Onze praktijk biedt een alternatief voor de grote GGZ instellingen. Beide vormen van psychiatrische zorg hebben hun waarde, maar wij zijn ervan overtuigd dat patiënten zouden moeten kunnen kiezen wat bij hen past. 

De overheid en zorgverzekeraars denken hier anders over. Teken daarom de petitie voor keuzevrijheid en het behoud van vrijgevestigd, passend aanbod! 

https://zgpaanzet.petities.nl/

Meer informatie:

Vanaf 1 januari 2022 krijgen zelfstandig gevestigde psychiaters (ZGP’s) veel minder betaald voor hun behandelingen dan de psychiaters in de grote GGZ-instellingen. Oorzaak hiervan is de nieuwe bekostiging voor de GGZ en de forensische zorg die is bedacht door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Er is een tendens vanuit de overheid, de NZa en de zorgverzekeraars om ZGP’s te dirigeren naar GGZ-instellingen waar grote personeelstekorten zijn. Maar veel psychiaters willen niet (terug) naar een instelling, waar zij zich voelen beknot in hun professionele autonomie en hun vak niet (meer) naar behoren kunnen uitoefenen. In de vrije vestiging kunnen psychiaters dat wel. In het huidige systeem is het nog mogelijk om het beroep van psychiater in de volle breedte uit te oefenen. Bijna elke ZGP kiest voor een eigen praktijk uit liefde voor het vak. Op deze manier geeft het behandelen voldoening en dat is een belangrijke motivatie voor de ZGP.
Door de nieuwe maatregel vallen patiënten die juist zijn vastgelopen binnen de geestelijke gezondheidszorg tussen wal en schip. Dat wil zeggen dat 60.000 goed lopende complexe behandelingen in gevaar komen.